Kako uporabljati „Povezane analize”

Sabina Muminović Last updated: 10 November 2023

Pridobite jasnejšo sliko o tem, kako vaše lastnosti medsebojno vplivajo druga na drugo! V tem članku vas naučimo, kako Povezane analize ponujajo vpogled v več kot očitno, in sicer na konkretnem primeru pogoste tegobe – uravnavanje telesne teže.

Da so vaši rezultati testa DNA bolj strukturirani, so analize razvrščene v poglavja. V testu MyLifestyle so to poglavja “Prehrana in teža”, “Šport in rekreacija” ter “Telo in um”.

A v resničnem življenju stvari niso tako strogo ločene.

Ena lastnost nikoli ne obstaja v vakuumu, ampak je v neprestanem stiku z drugimi iz istega ali drugega poglavja – na nekatere vpliva in druge vplivajo nanjo.

Na primer, o uravnavanju telesne teže ne moremo govoriti brez da omenimo prehrano. Poznavanje metabolizma kofeina pa je ključnega pomena, ko poskušate izboljšati svoj spanec.

Da bi bolje razumeli katero koli posamezno lastnost, vaši rezultati vključujejo povezane analize.

Predstavlja si ga kot most med poglavji, ki povezuje analizirano lastnost z drugimi, ki vplivajo nanjo.

Kje najdem povezane analize?

Ko kliknete na katero koli analizo v katerem koli poglavju, se vam prikaže več zavihkov – prvi, na katerem pristanete, ko kliknete na analizo, je zavihek Rezultati.

Sledijo mu zavihki Priporočila, O analizi in nazadnje Povezane analize.

S klikom na ta zavihek razkrijete vse genetske in krvne analize ter telesne meritve in navade, ki so ključnega pomena za lastnost, ki si jo trenutno ogledujete.

Zdaj pa si oglejmo praktični primer – pogosto in neprijetno težavo, ki pesti številne posameznike, ki se trudijo nadzorovati svojo telesno težo:

Vzdrževanje teže po hujšanju

Recimo, da želite ohraniti zdravo telesno težo, zato pogledate svoj rezultat za analizo „Vzdrževanje teže po hujšanju”.

Ugotovili ste, da obstaja večja verjetnost, da boste težo, ki ste jo s trudom izgubili, prodobili nazaj. Priporočila vam dajo konkretne nasvete, kaj lahko storite, povezane analize pa vas lahko popeljejo še korak dlje.

Pokažejo vam druge dejavnike, ki prav tako vplivajo na vzdrževanje telesne teže – bodisi jo podpirajo ali otežujejo.

Kako naj uporabim povezane analize

Spodaj so navedene analize, povezane z vzdrževanjem teže po hujšanju. Poglejmo, kako si jih razlagate v kontekstu svojega rezultata in kako vam lahko pomagajo do končnega cilja.

Sitost in lakota

Običajno jemo, dokler nismo siti.

Nekateri ljudje pa zaradi svojih genov tega signala ne dobijo pravočasno. Tako vedno pojedo več, kot njihovo telo dejansko potrebuje.

Da bi uspešno vzdrževali težo pohujšanju, morajo biti še posebej pozorni na nasvete, ki jih podaja analiza Sitost in lakota.

Kozarec vode pred obrokom in prizadevanje za počasno prehranjevanje sta odlična prva koraka.

Uživanje sladkih priboljškov

Če veste, da bolj nagnjeni k uživanju sladkih dobrot, ste lahko bolj pozorni na to, kaj imate v hladilniku ali shrambi.

Pogosto se sploh ne zavedamo, po čem posežemo ali kaj damo v nakupovalni voziček. Za mnoge je nekaj povsem normalnega, da imajo doma zajetno zalogo piškotov, čokolade, čipsa, slanih oreščkov in podobnega.

Če ste tudi vi bolj nagnjeni k želji po sladkih dobrotah, odstranite skušnjave!

Počistite svojo shrambo, prosite prijatelje, naj ne prinašajo sladkarij kot darila, in imejte doma le majhno zalogo zdravih prigrizkov, kot so sveže sadje in nesoljeni oreščki.

Ko vam „pade sladkor”, lahko eksperimentirate tudi z začimbami, ki potešijo vašo željo po sladkem, brez da bi bile kalorične bombe (cimet, kardamom).

Odziv na mononenasičene maščobe

Te zdrave maščobe so ključnega pomena za zdravje srca in ožilja, a to še ni konec njihovih koristi.  Zmanjšujejo tudi tveganje za prekomerno telesno težo!

Pri ljudeh, ki so nosilcih ugodne genetske kombinacije, pa je ta ugoden učinek še močnejši.

Če ste med srečneži, lahko z uživanjem hrane, bogate s temi esencialnimi maščobami, podprete svoja prizadevanja za uravnavanje telesne teže.

Ogljikovi hidrati in telesna teža

Veliko ljudi še vedno verjame, da so ogljikovi hidrati največji sovražnik vitkega pasu.

To je načeloma res, če govorimo o enostavnih ogljikovih hidratih (sladkorju). Kompleksni ogljikovi hidrati (škrob in vlaknine) pa so povsem druga zgodba – prebavljajo se počasneje, s čimer pomagajo obvladovati krvni sladkor, izboljšujejo prebavo in dlje časa ohranjajo sitost. 

Za nekatere pa to še presega – prehrana z nizko vsebnostjo kompleksnih ogljikovih hidratov povečuje tveganje za prekomerno telesno težo!

Če tega ne veste, lahko iz svoje prehrane izločite vse ogljikove hidrate, misleč, da boste telesu naredili uslugo. Za vitkejši pas pa boste že potrpeli malo utrujenosti, kajne?

V resnici pa boste najverjetneje končali z malo energije in več kilogrami!

Strije

Če vaša telesna teža niha, lahko ta jo-jo učinek pusti sledi na vaši koži. Dobesedno!

Strije so običajno povezane z nosečnostjo ter hitrim pridobivanjem in izgubljanjem telesne teže, lahko pa ste k temu bolj nagnjeni zaradi svojih genov.

Ste pripravljeni na drugi del?

To je prvi del serije objav, v katerih raziskujemo povezane analize za izbrano lastnost, ki vpliva na mnoge.

Spremljajte svoj e-poštni predal – ali se prijavite na e-novice – da ne zamudite naslednjega poglavja!

Share this article on