S testi DNA do preventive, ki vam je pisana na kožo

Last updated: 20 February 2023

Človek si je vedno prizadeval razkriti skrivnosti življenja. Z napredkom znanosti se je lov na odgovore premaknil od razumevanja organov in celic veliko globlje – k razumevanju našega genetskega zapisa.

Informacije iz naše DNA odpirajo vrata popolnoma novemu pristopu k preventivni skrbi za ohranjanje zdravja. Poglejmo, kako ima lahko tako majhna molekula tako velik vpliv na zdravje prihodnosti.

slika1-2

Ko skrb za zdravje postane osebna

Genetsko testiranje postaja temelj osebne skrbi za zdravje predvsem zato, ker temelji na vaših osebnih, edinstvenih značilnosti.

Poglejmo preprost primer. Če vaš osebni zdravnik ve, da ste nagnjeni k visokemu holesterolu, vam lahko pomaga, da že sedaj vpeljete spremembe prehrane in življenjskega sloga. Tako boste poskrbeli, da vaš holesterol ostane v mejah normale.

Ob tem bo zdravnik verjetno pogosteje meril vaš nivo holesterola v krvi. Lahko bi se namreč zgodilo, da bi v nasprotnem primeru povišan holesterol odkril šele, ko bi že lahko vplival na vaše zdravje.

Kot orodje preventivne skrbi za zdravje imajo testi DNA veliko prednosti. Ponujajo najbolj individualiziran pristop in informacije, ki jih razkrijejo, imajo doživljenjsko vrednost.

Pomen pravilne razlage rezultatov

Človeška genetika je zapletena, zato morate rezultate svojega testa prejeti v razumljivi in jasni obliki. Ker seveda nimamo vsi poglobljenega znanja biologije, je dobra razlaga rezultatov testa DNA jasna in enostavna.

Naši testi DNA vam rezultate prikažejo tako opisno kot s pomočjo barvne skale. Tako si jih najlažje predstavljate in takoj veste, katerim področjem morate posvetiti več pozornosti.

Dobra razlaga rezultatov testa DNA izpostavi tudi nekaj ključnih dejstev, ki se jih morate zavedati, ko se odločite za test DNA. Poglejmo jih:

Rezultati genetskega testa niso diagnoza. Če test pokaže neugoden rezultat (predispozicijo za slabšo presnovo, pomanjkanje hranila, slabšo absorbcijo, itd.), to še ne pomeni, da to težavo imate oz jo boste zagotovo razvili. Pomeni le, da imate zanjo večje možnosti.

Velja pa seveda tudi obratno. Ne smemo namreč pozabiti na vlogo okolja, kamor štejemo tudi vaš življenjski slog. Če imate »dobre« gene, to še ne pomeni, da ste varni pred boleznimi.

Morda imate srečo in nosite genetske različice, ki vas varujejo pred debelostjo. A če boste svoje dneve preživeli na kavču v družbi hitre hrane in sladkih pijač, vas tudi najbolj ugodni geni ne bodo obvarovali pred debelostjo in srčnimi boleznimi!

Testiranje DNA pa nima le zdravstvenega pomena. Odkrijete lahko precej zanimivih in koristnih informacij, ki vam pomagajo prilagoditi vsakdan. Izveste lahko kako se vaše telo odzove na stres in če se težje uprete sladkarijam. Lahko vam tudi pomaga končno odločiti, kateri šport je za vas primernejši – tek ali joga? Vse to in še več lahko odkrijete s testom DNA.

slika2-1-1

Vrednost genetskih informacij

Genetske informacije imajo za posameznika veliko vrednost – tako danes kot v prihodnosti.

Test DNA vam lahko pomaga prilagoditi trenutno prehrano, življenjski slog, zdravila in fizično aktivnost. Dosegli boste večjo produktivnost in počutje dan za dnem.

Če odkrijete, da ste laktozno intolerantni, se lahko s prilagoditvijo prehrane izognete napihovanju, krčem in drugim težavam, ki jih povzroči uživanje živil, ki jih vaše telo ne presnavlja učinkovito.

Poznati svoje tveganje za razvoj kroničnih bolezni pomeni, da se lahko pravočasno lotite preventive in že danes poskrbite za bolj zdrav jutri.

Če odkrijete, da imate genetske predispozicije, ki povišajo vaše možnosti za razvoj srčnožilnih bolezni, lahko prilagodite svojo prehrano in življenjski slog tako, da v največji možni meri obvarujete zdravje svojega srca in ožilja.

Test DNA razkrije informacije, pomembne ne le za vas, ampak tudi za vašo družino.

Kot barva las, oči in druge značilnosti, lahko se med generacijami prenašajo tudi genetske različice, ki vodijo v razvoj bolezni. Morda ste vi samo nosilec in tega niti ne veste, a se lahko bolezen razvije pri vaših otrocih. Takšno znanje bodočim staršem omogoča ozaveščeno načrtovanje družine in pravočasno sprejetje odločitev, ki bodo zagotovile najboljše pogoje za rast družine.

Test DNA in preventivna medicina se odlično dopolnjujta, in skupaj lahko oblikujeta načrt za zdravo prihodnost. Zato je zelo verjetno, da bo rutinsko testiranje DNA postalo pomemben del preventivne zdravstvene oskrbe.

Postanite del prihodnosti že danes, in spoznajte svoje genetske predispozicije s testom DNA.

Share this article on